X-TIJD: technisch ontwerpen

Sabinealgemeen

De eerste periode van dit jaar hebben 18 dappere leerlingen uit de eerste en tweede klassen zich durven opgeven voor de X-tijd ‘Technisch Ontwerpen’. In zeven weken tijd hebben deze leerlingen wat kneepjes van het technische vak kunnen leren.

De  eerste twee weken ging ’t over het maken van constructies en kregen zij de opdracht om een sterke spaghettibrug bouwen.

Bij het testen van de bruggen bleken de mooiste bruggen niet altijd zo sterk te zijn, maar andersom verdienden de sterkste bruggen niet altijd de schoonheidsprijs.

Om de sfeer erin te houden hebben we ook pannenkoeken gebakken. Het doel was 25 pannenkoeken en dat is op het nippertje gelukt! Iedereen kon aan het eind van de les een pannenkoek eten en ze waren nog lekker ook!

In de vierde en vijfde week is de creativiteit van de leerlingen flink getest.  Leerlingen kregen de opdracht om een constructie te bouwen waarbij je een ei uit het raam gooit zonder dat het kapot gaat. De meest creatieve ideeën zijn voorbij gekomen. Van een vliegtuig tot een parachute van ballonnen tot een “propellorei”. Geloof het of niet, maar alle eieren zijn heelhuids beneden gekomen. En toch moest er in het klaslokaal een gebroken ei worden opgeveegd.

                   

De laatste twee weken hebben leerlingen zich bezig gehouden met het maken van een elektrische auto. Dit was geen gemakkelijke klus. Toen er een race werd gehouden bleek, dat alle auto’s reden. Sommige auto’s weliswaar met een afwijking of achteruit, maar ze reden!

                   

Als ik de leerlingen zo mag horen hebben ze het leuk gehad en was het zeker leerzaam!

mw. Klever