Verrassende zelfportretten

Sabinealgemeen

Opeens hing de gang vol bijzondere portretten. Bij navraag bleek, dat de vierdeklassers voor het vak CKV deze portretten hadden gemaakt. De portretten, of beter gezegd zelfportretten, waren bedoeld ter versiering van het voorblad van hun portfolio. Dit is de map waarin al de werkstukken die zij nog gaan maken, bewaard gaan worden.

Er waren wel wat stappen nodig om tot een goed eindresultaat te komen. Allereerst maakt de leerling een zwart/wit foto van zichzelf. De foto moet genomen worden tegen een witte achtergrond en contrastrijk zijn, d.w.z. met veel schaduwwerking op het gezicht.

Met behulp van carbonpapier wordt de foto overgetrokken op linoleum. En dan komt de guts in beeld. De delen van het portret die donker moeten blijven, worden niet aangeraakt. Waar het licht moet worden wordt het linoleum met de guts uitgediept. Daarna insmeren met drukinkt en tenslotte rollen er naar wens meerdere exemplaren van het portret van de drukpers.

De leerlingen hadden tijdens het maakproces lang geen idee waar ze precies naartoe werkten. Des te verrassender was voor hen het eindresultaat.

En nu raden wie wie is…