Schoolfinale Read2Me

Sabinealgemeen

Al meerdere jaren doet De nieuwe Havo met haar eersteklassers mee aan de landelijke voorleeswedstrijd Read2Me. Dit jaar hebben we de kleinschalige aanpak van de schoolfinale verlaten. In de mooi aangeklede aula werd een waar voorleesfestijn georganiseerd. Zes klassenwinnaars waren er, uit elke klas twee, gekozen door hun eigen klasgenoten. Op het podium een voorleesstoel en schemerlamp en op de achtergrond een groot scherm met daarop de naam van de kandidaat en het boek, waaruit werd voorgelezen. Een setting zoals die ook in de grote zaal van de OBA zal zijn tijdens de Amsterdamse finale van Read2Me.

Twee jury’s, één bestaande uit leerlingen en één uit personeelsleden, beoordeelden de kandidaten op stemgebruik, leestempo, intonatie en of zij/hij de luisteraars  kon meeslepen in het verhaal. Zumra, Alexis, Rafiq, Nada, Afnan en Soumaya lieten zich van hun beste kant horen. Allemaal prima voorlezers. Terwijl de jury’s zich beraadden, werd het publiek vermaakt door Dilara en Sudenaz, die “Niet voor mij” van Ismo ten gehore brachten. Dat klonk prima!

Gelukkig werden de beide jury’s het snel eens. Na telling van de punten werd Nada uit klas h1c tot winnaar uitgeroepen. Zij las een passage voor uit “Alaska” van Anna Woltz en verblufte iedereen met haar perfecte uitspraak van het Frans, toen hiervan een paar zinnen in het boek voorkwamen. Gezien het overdonderende applaus was de zaal het met de keuze van de jury’s eens.

Nada kreeg een beker, een boekenbon, een oorkonde plus een bos bloemen cadeau. Bovendien mag zij op 6 maart met haar klas naar de Amsterdamse finale in de OBA. De overige kandidaten kregen een medaille. De posterwedstrijd, die was uitgeschreven voor de beste boekomslag, werd gewonnen door Ciara. De posters waren geheel onpartijdig beoordeeld door leerlingen uit klas 5, die unaniem voor haar poster van de Warrior Cats kozen. Gefeliciteerd allemaal!

Het grootste compliment verdient misschien nog wel het publiek, dat de hele tijd stil en vol aandacht had zitten luister. Chapeau!!

Volgend jaar weer?