IDFA in EYE

Sabinealgemeen

Al enkele jaren op rij bezoeken de onderbouwleerlingen van De nieuwe Havo tijdens het IDFA filmmuseum EYE.

De tweedeklassers werden na de documentaire Champ, over kickboksen, verrast door de komst de documentairemaakster en de vijftienjarige hoofdrolspeelster Esma, Nederlands kampioene kickboksen. Zij deelden openhartig met het publiek hun ervaringen over het filmen en het gefilmd worden. Hoe de cameratechniek de juiste sfeer maakte en welke symboliek de film speciaal maakte. De documentaire eindigde niet met een grote beker, maar met de pijn en vernedering van verliezen, en hoe je daarmee omgaat als je snoeihard je best hebt gedaan?

De tweede documentaire, Tungrus, werd door de zaal met groot gelach ontvangen. Het verhaal ging over een Indonesisch gezin, dat twee poezen en een haan in hun flat verzorgde. De haan was koning: hij kraaide te pas en te onpas en was iedereen de baas. De vader, moeder en kinderen waren bang, maar vonden hem ook lief.

Uiteindelijk moest Tungrus toch geslacht worden en dat zette ons allen aan het denken. Volgens een aantal tweedeklassers is het misschien toch beter als iedereen op de wereld vegetariër wordt. Dan kunnen we rustig genieten van nog veel mooie documentaires over dieren, zonder wreed menselijk ingrijpen. Briljant, deze leerlingen!

De derdeklassers bezochten een paar korte, indrukwekkende documentaires over o.a. een Koerdische man die besloot om als sluipschutter in de stad Kobani te gaan werken en daar zoveel mogelijk IS-strijders dood te schieten. Een andere documentaire ging over een doof Afrikaans meisje dat verkracht was door haar neef. Twee moeilijke thema’s. In de eerste film kwamen heftige beelden van dode strijders in een flits voorbij. Bij de tweede film was ook iedereen muisstil, want verkrachting, en niet geloofd worden, is natuurlijk ook  heel heftig om je in te verplaatsen.

Tijdens het nagesprek bleken de meeste leerlingen erg onder de indruk van de vertoonde beelden van oorlog en geweld. Een leerling verwoordde het wel heel erg mooi:

“Ik ben heel blij dat ik dit gezien heb, want dit soort vreselijke situaties heb je hier in Nederland niet en dat wij hier in een democratie, zonder oorlog, leven is eigenlijk ook heel bijzonder”.

Deelname aan het IDFA bleek hiermee een geslaagde onderneming!

Mw. Schouten & mw. Karremans